PREDMETOVÁ KOMISIA

Logo PK matematiky Gymnázia V. B. N.

matematiky

Gymnázium V. B. Nedožerského, Matice slovenskej 16, 971 01 Prievidza    Telefón: (421)046/542 33 67    E-mail: skola@gympd.sk

Aktivity predmetovej komisie matematiky

EXKURZIA

Dňa 6.februára 2020 sa niektorí študenti 3.ročníka zúčastnili exkurzie na Stavebnej fakulte STU v Bratislave. Dôvodom bol záujem o štúdium a dianie na tejto fakulte. Informácie o možnostiach štúdia našli záujemcovia vo výstavných stánkoch ôsmich bakalárskych študijných programov. Fundovaní zástupcovia katedier ich následne sprevádzali po laboratóriách a nechýbal ani výhľad z 22. poschodia výškovej budovy, vlastne "najvyššej slovenskej vysokej školy". Hlavným bodom programu bola moderovaná diskusia so štyrmi úspešnými absolventmi tejto fakulty, ktorí sa podieľali na viacerých stavbách, dávajúcich tvár modernému Slovensku.

Alžbeta Janesová

Fotky

EXKURZIA DO NEMECKA

Čarovné, nádherné Nemecko. Toto miesto navštívili 5. – 8. 11. 2019 študenti našej školy pod vedením profesoriek Ľ. Holej a R. Lukáčovej.

Hoci skoré ranné vstávanie sme mnohí zvládali veľmi ťažko, stačilo pár minút a autobusom sa rozliehal veselý smiech. V dobrej nálade sme v utorok prišli do Norimbergu, navštívili sme staré mesto s hradbami, videli orloj. V prehliadke sme pokračovali do malebného mestečka Rothenburg, kde sme sa na chvíľu zo študentov GVBN premenili na študentov Rokfortu. Tu sa natáčal posledný diel Harryho Pottera. Prechádzali sme sa romantickými uličkami so zaujímavou architektúrou.

Cieľom našej cesty však bola úplne iná inštitúcia – múzeum „Mathematikum“ v Giessene. Tu nás čakali štyri poschodia hračiek pre myseľ a častokrát nás veru potrápili.

Okrem toho sme navštívili aj Limburg s nádhernou katedrálou, ktorej jedinečná atmosféra sa nám zapísala do pamäti. V ceste sme pokračovali do Frankfurtu, v ktorom krásne historické budovy stoja v dokonalom súlade hneď vedľa moderných mrakodrapov a bánk. Mnohým učarovala vyhliadka na hrad v Heidelbergu, estetické duše potešil pohľad na naleštené autá v modernom stuttgartskom múzeu Mercedes Benz.

Cestu sme zakončili ako sa patrí: návštevou Stovežatej. Pražský hrad, Malá strana, Karlov most či Orloj a do toho pútavý výklad nášho sprievodcu. Ale čo nás pri srdiečkach zahrialo najviac? Skvelý kolektív, zábava a koláče od našich milých profesoriek

Mária Maňáková, 2.B

Fotky

© Gymnázium V. B. Nedožerského Prievidza